Schab w papryce - wędlina z szynkowara
Schab nie jest przesuszony, bardzo dobrze się przechowuje, a taka porcja jest idealna dla naszej dwójki. Staram się kupować mięso dobrej jakości. Warto szukać w sklepać mięsa z oznaczeniem QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności).
Bardzo polecam!
schab w papryce - wędlina z szynkowara - przepis
składniki
- 1000 g schabu
- 17 g soli peklowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki czosnku
dodatkowo
- szynkowar o pojemności 1200 ml z termometrem
- woreczki do szynkowara
PRZYGOTOWANIE
Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać. Mięso ułożyć na talerzu, dokładnie natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Natarte mięso włożyć do specjalnego woreczka. Całość umieścić w szynkowarze, woreczek zakręcić, szynkowar zamknąć zgodnie z instrukcją. Wstawić do lodówki na 24 godziny a najlepiej na 48. Wtedy przyprawy najlepiej przenikną do mięsa. Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki. W mięso wbić termometr. Szynkowar wstawić do odpowiednio wysokiego garnka, wlać wodę i podgrzać ją do 80 st. W takiej temperaturze parzyć wędlinę do czasu aż temperatura wewnątrz naszej wędliny osiągnie 62 st C.
Po parzeniu, szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić ( można wstawić do zimniej wody). Zdjąć sprężynę. Całkowicie ostudzony szynkowar wstawić na co najmniej 8 h do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano można już wędlinę kroić. Smacznego!
To jest najlepszy przepis jaki testowałam do tej pory. Robimy już chyba 5 raz 😁
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
Usuń