Kurczak w porach w wolnowarze
Dzisiaj przepis na kurzynę z wolnowaru. Ostatnio staram się mieć w zamrażalniku oczyszczone i pokrojone w półplasterki białe części porów. Są świetną bazą lub dodatkiem dla wielu dań. Tym razem połączyłam pory z pieczarkami i kurczakiem, a wszystko przygotowałam w wolnowarze. Użyłam udek bez skóry ale ze skórą też będą dobre. Można też użyć kurzych piersi, ale moim zdaniem mięso z udek jest znacznie smaczniejsze. Sos doprawiałam bardzo ostrą angielską musztardą. Jeżeli takiej nie macie lub nie lubicie, można użyć musztardy Dijon. W trakcie pieczenia powstaje pyszny, kremowy sos, warto więc podać mięso z puree ziemniaczanym lub np z francuskimi kluskami. Polecam!
Kurczak w porach w wolnowarze - przepis
składniki
- 450 g udek kurczaka, bez kości
- 200 g porów ( białe części)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok 100 g pieczarek
sos
- 60 g gęstego jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej ( lub do smaku)
dodatkowo
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem. Pory oczyścić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić pokroić na 2 lub 4 części - zależy od wielkości. Czosnek pokroić w plasterki.Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron aż lekko się zrumieni. Przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać tłuszcz, wrzucić cebulę i pory. Smażyć, mieszając, na niewielkim ogniu, do czasu aż pory i cebula zmiękną. Pod koniec dodać czosnek, lekko posolić. Podczas smażenia można odrobinę podlać pory wodą. Przełożyć do innego naczynia a na patelni rozgrzać jeszcze nieco tłuszczu. Wrzucić pieczarki, posolić, obsmażyć ze wszystkich stron, podsmażone dodać do miseczki z mięsem.
Wymieszać składniki sosu.
W misie wolnowaru ułożyć warstwowo: połowę porów, mięso z pieczarkami, pozostałe pory. Na wierzchu rozłożyć równomiernie sos. Wolnowar przykryć. Gotować w ustawieniu high 4 godziny lub na niskim poziomie - low - 6 godzin. Podawać z puree ziemniaczanym, kluskami lub kaszą. Smacznego!
Pyszne danie! Dziękuję za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Edyta
Cieszę się :) Pozdrawiam
Usuń