Zupa z zielonych warzyw


Dzisiejsza zupa to taka trochę "śmieciówka". Ugotowana z tego co znalazłam w lodówce i zamrażarce. Starałam się jedynie aby większość użytych przeze mnie warzywa miała kolor zielony.
Taki kaprys :) . Aby zupa była bardziej sycąca, dodałam  małą puszkę konserwowanego orkiszu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go np pęczakiem. W zamrażarce mam na ogół zamrożony wywar mięsny, dzięki temu przygotowanie smacznej, wartościowej zupy jest znacznie szybsze. Lubię też mieć mrożony bób. Idealnie sprawdza się w warzywnych zupach. Bardzo polecam!


Zupa z zielonych warzyw - przepis

składniki 


  • 100 g pora, tylko biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cukinia (ok 360 g)
  • 150 g bobu mrożonego
  • ok 100 g zielonego, cukrowego groszku
  • 200 g ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • puszka konserwowanego orkiszu (150g) - opcjonalnie
  • 1500 ml rosołu ( u mnie na kurczaku)
  • oliwa  lub olej
  • sól, pieprz
  • papryka w płatkach



przygotowanie

Warzywa umyć.Czosnek obrać, drobno pokroić. Zdjąć grube włókna z selera naciowego i pokroić go na małe kawałki. Cukinię pokroić bez obierania w kostkę. Por przekroić wzdłuż na pół, pokroić w cienkie półplasterki. Obciąć końcówki groszku. Na odrobinie oliwy podsmażyć przez 5 minut por, cukinie i seler naciowy. Cukinia powinna się lekko zrumienić.  Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym rosołem, dodać ziemniaki. Lekko posolić. Gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po 15 minutach dodać bób, cukrowy groszek i puszkę konserwowanego orkiszu.

Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem, płatkami papryki  i drobno posiekaną natką pietruszki. Osobno podać oliwę do polania zupy. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary