Zupa z zielonych warzyw
Dzisiejsza zupa to taka trochę "śmieciówka". Ugotowana z tego co znalazłam w lodówce i zamrażarce. Starałam się jedynie aby większość użytych przeze mnie warzywa miała kolor zielony.
Taki kaprys :) . Aby zupa była bardziej sycąca, dodałam małą puszkę konserwowanego orkiszu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go np pęczakiem. W zamrażarce mam na ogół zamrożony wywar mięsny, dzięki temu przygotowanie smacznej, wartościowej zupy jest znacznie szybsze. Lubię też mieć mrożony bób. Idealnie sprawdza się w warzywnych zupach. Bardzo polecam!
Zupa z zielonych warzyw - przepis
składniki
- 100 g pora, tylko biała część
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cukinia (ok 360 g)
- 150 g bobu mrożonego
- ok 100 g zielonego, cukrowego groszku
- 200 g ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- puszka konserwowanego orkiszu (150g) - opcjonalnie
- 1500 ml rosołu ( u mnie na kurczaku)
- oliwa lub olej
- sól, pieprz
- papryka w płatkach
przygotowanie
Warzywa umyć.Czosnek obrać, drobno pokroić. Zdjąć grube włókna z selera naciowego i pokroić go na małe kawałki. Cukinię pokroić bez obierania w kostkę. Por przekroić wzdłuż na pół, pokroić w cienkie półplasterki. Obciąć końcówki groszku. Na odrobinie oliwy podsmażyć przez 5 minut por, cukinie i seler naciowy. Cukinia powinna się lekko zrumienić. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym rosołem, dodać ziemniaki. Lekko posolić. Gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po 15 minutach dodać bób, cukrowy groszek i puszkę konserwowanego orkiszu.Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem, płatkami papryki i drobno posiekaną natką pietruszki. Osobno podać oliwę do polania zupy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam