Pieczone filety z sandacza w azjatyckim stylu


Dzisiaj ryba nieco inaczej. Z dodatkiem aromatycznego imbiru i sosu zrobionego na bazie sosu sojowego.  Trochę Azji na talerzu.
Najlepiej podać tę rybę z ryżem, my jednak mieliśmy ochotę na pieczone ziemniaki i to one stanowiły dodatek do ryby.  Nie mam ryżowego wina, zastąpiłam je wytrawnym cherry. Długość pieczenia ryby zależy od grubości filetów. Moje były raczej drobne. Użyłam sandacza, ale każda biała ryba (dorsz,halibut) się sprawdzi.

Inspiracja na stronie Yummly.com


Pieczone filety z sandacza w azjatyckim stylu - przepis

składniki - 2 porcje


  • ok 250 g filetów z sandacza
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cm kawałek imbiru, pokrojonego w  drobne, cienkie paseczki

sos

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wytrawnego sherry ( w oryginale ryżowe wino Shaoxing )
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta białego pieprzu

do podania

  • 2 sztuki zielonego szczypioru pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki liści kolendry (ok 5g)
  • czerwone chili, pokrojone w plastry
  • limonka

przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C
Jeżeli używamy filetów mrożonych, należy je rozmrozić.  Papier do pieczenia przyciąć na odpowiednio duże kawałki, tak aby można było zawinąć  każdy filet w osobny pakunek.
 Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu,  polać rybę 1 łyżeczką oleju sezamowego.  Posypać równomiernie drobno pokrojonym imbirem
Paczuszki szczelnie ale luźno zamknąć. Najpierw papier złożyć na pół, przykrywając zawartość, a następnie starannie pozawijać brzegi, aby pakunki były szczelne.Paczuszki umieścić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 10 - 15 minut.

Po 10 minutach można  już sprawdzić czy ryba jest upieczona  -  mięso powinno być białe i łatwo się rozdzielać widelcem. Jeśli ryba nadal wygląda na półprzezroczystą i źle się oddziela, włożyć ją z powrotem do piekarnika,  i piec przez kolejne 5 minut
W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać w miseczce wszystkie składniki.
Jak tylko ryba się upiecze, paczuszki umieścić na talerzu, otworzyć  i nie wyjmując ryby z pergaminu, polać ją sosem.
Udekorować świeżą kolendrą, zielonym szczypiorem,  ostrą chili. Natychmiast podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary