Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - Bacalhau à Gomes de Sá


Dzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto.

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu.
Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego  należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne i sycące, chociaż na pewno odbiega nieco smakiem od oryginału - suszony dorsz ma bardzo specyficzny smak i aromat. I mówiąc szczerze, nie jest moim faworytem. Beż żalu zastąpiłam więc suszonego dorsza świeżym ;)
Można  wszystkie składniki wymieszać, włożyć do naczynia i zapiec bez układania warstw. To danie uniwersalne - możemy je zjeść gorące, lub podać na zimno, jak sałatkę.
Bardzo polecam!

Inspiracją był przepis ze strony 196 flavor


Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - przepis

Składniki 2 porcje


  • 300 g filetów z dorsza, bez skóry
  • ok 350 g ziemniaków
  • ok 120 g - 2 cebule cienko pokrojone w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/ 4 łyżeczki płatków czerwonej papryki  - opcjonalnie
  • Do podania:
  • 2  jajka ugotowane na twardo przekrojone na połówki
  • 10 szt  czarnych oliwek
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek do smażenia i polania
  • cytryna do podania

przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki  pokroić w  plasterki o grubości około 0.5 cm . Odłożyć na bok.
Zagotować wodę, posolić, wrzucić kawałki ryby, gotować na małym ogniu ok 3-5 minut. Gotowa ryba powinna się łatwo rozdzielać.   Odcedzić  i  odstawić do ostygnięcia. Wystudzonego dorsza porozdzielać na małe kawałki
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć kilka minut aż cebula zmięknie i zyska na złoty kolor.  Pod koniec smażenia, kiedy cebule już będzie miękka dodać posiekany czosnek i paprykę w płatkach. Wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Żaroodporne naczynie do zapiekania  nasmarować lekko oliwą. Na dnie rozłożyć  połowę plastrów ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć połowę kawałków dorsza i połowa smażonej cebuli. W tej samej kolejności ułożyć pozostałe ziemniaki, rybę i cebulę. Skropić wierzch oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Zapiekać przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować jajkami, oliwkami i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno, jako sałatkę, najlepiej z kawałkiem cytryny. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary