Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia
17 lutego
7
chleb
,
chleb orkiszowy
,
chleb w garnku
,
kuskus
,
na drożdżach
,
pieczywo
,
piekarnia
,
wyroby domowe
,
z piekarnika
Po długiej przerwie udało mi się ponownie dołączyć do piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. W lutym Ania wybrała dla nas ciekawy chleb pieczony w garnku żeliwnym- chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen
Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania w bochenek i upieczenia. Użyłam drożdży instant, użyłam połowę zalecanej porcji drożdży świeżych, dodałam je bezpośrednio do mąki, bez rozpuszczania w wodzie. Wyrośnięty bochenek przełożyłam z koszyczka na papier do pieczenia, lekko nacięłam go żyletką i razem z papierem włożyłam do gorącego garnka.
Chleb wyszedł bardzo smaczny, raczej delikatny w smaku, z ładnie przypieczoną skórką. Jadłam jeszcze lekko ciepły - pyszny! Niestety nie wiem będzie smakował jutro, przekonam się i dopiszę ;)
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka -przepis
(przepis skopiowany od Amber)
składniki - chleb o wadze 750 g
- 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty)
- 8 g świeżych drożdży ( użyłam 4 g drożdży instant)
- 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 300 g mąki orkiszowej typ 650
- 12 g soli
- 300 ml zimnej wody
przygotowanie
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.
Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół.
Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.
Ale apetyczny... mój na drugi dzień był miękki i jeszcze smaczniejszy, niż w dniu wypieku. I znowu nam się upiekło;-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda Twój bochenek :) Wypróbuję Twój pomysł posypania chleba mąką, może wtedy nie przyklei się do kosza.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
Do koszyka wkładam ściereczkę i to ją właśnie mocno obsypuję mąką. Sprawdza się idealnie :)
UsuńAle Ci pięknie wyszedł Beatko:-) Mniam:-)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńI bardzo się cieszę, że piekłaś z nami.
Do kolejnego!
Beatko wygląda pięknie, bardzo rustykalnie :) Miękisz też jak trzeba. Cieszę się, że razem piekłyśmy. Przy okazji dodam, że podziwiam Twoje prace ceramiczne. Coś pięknego! Pozdrawiam i do kolejnego razu :) M
OdpowiedzUsuńSmakowicie i zachęcająco wygląda Twój chleb, gratuluję i pozdrawiam. Ala z Podhala. PS. u mnie teraz tak jak Ty mąką, tak śnieg oprószył świat. Czyżbyś to przeczuła ? 😀
OdpowiedzUsuń