Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia



Po długiej przerwie udało mi się ponownie dołączyć do piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. W lutym Ania wybrała dla nas ciekawy chleb pieczony w garnku żeliwnym-  chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen

Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania w bochenek i upieczenia. Użyłam drożdży instant, użyłam połowę zalecanej porcji drożdży świeżych, dodałam je bezpośrednio do mąki, bez rozpuszczania w wodzie. Wyrośnięty bochenek przełożyłam z koszyczka na papier do pieczenia,  lekko nacięłam go  żyletką i razem z papierem włożyłam do gorącego garnka. 

Chleb wyszedł bardzo smaczny, raczej delikatny w smaku, z ładnie przypieczoną skórką. Jadłam jeszcze lekko ciepły - pyszny! Niestety nie wiem  będzie smakował jutro, przekonam się i dopiszę ;)

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne



Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka -przepis

(przepis skopiowany od Amber)

składniki  - chleb o wadze 750 g

  • 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty)
  • 8 g świeżych drożdży ( użyłam 4 g drożdży instant)
  • 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 300 g mąki orkiszowej typ 650
  • 12 g soli
  • 300 ml zimnej wody

przygotowanie

Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.

Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół.

Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.






7 komentarzy:

  1. Ale apetyczny... mój na drugi dzień był miękki i jeszcze smaczniejszy, niż w dniu wypieku. I znowu nam się upiekło;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda Twój bochenek :) Wypróbuję Twój pomysł posypania chleba mąką, może wtedy nie przyklei się do kosza.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do koszyka wkładam ściereczkę i to ją właśnie mocno obsypuję mąką. Sprawdza się idealnie :)

      Usuń
  3. Ale Ci pięknie wyszedł Beatko:-) Mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny!
    I bardzo się cieszę, że piekłaś z nami.
    Do kolejnego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko wygląda pięknie, bardzo rustykalnie :) Miękisz też jak trzeba. Cieszę się, że razem piekłyśmy. Przy okazji dodam, że podziwiam Twoje prace ceramiczne. Coś pięknego! Pozdrawiam i do kolejnego razu :) M

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie i zachęcająco wygląda Twój chleb, gratuluję i pozdrawiam. Ala z Podhala. PS. u mnie teraz tak jak Ty mąką, tak śnieg oprószył świat. Czyżbyś to przeczuła ? 😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary