Surówka z selera z jabłkiem i orzechami
Klasyczna, prosta surówka z selera, jabłka i włoskich orzechów. Doprawiona śmietaną.
Moim zdaniem nie trzeba jej nawet solić, ale to już zależy od indywidualnych upodobań. Seler powinien być jędrny i nie wysuszony. Jabłko lubię dodać chrupkie i lekko kwaśne. Jeżeli chcecie nieco lżejszą wersję, warto śmietanę zastąpić jogurtem. Bardzo polecam!
surówka z selera z jabłkiem - przepis
składniki
- 1 średni seler
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 40 g obranych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz
przygotowanie
Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach - ścierałam w robocie. Przełożyć do miski wymieszać z sokiem z cytryny aby seler i jabłko nie ściemniały. Orzechy posiekać dodać do selera. Dodać śmietanę, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Jeżeli surówka wydaje nam się za gęsta, dodać więcej śmietany. Smacznego!
Pyszna surówka
OdpowiedzUsuń