Smażone kulki ziemniaczane
12 stycznia
2
dodatki
,
krokiety
,
parmezan
,
przekąski i przystawki
,
ser
,
w głębokim tłuszczu
,
ziemniaki
Smaczny pomysł na zagospodarowanie ziemniaczanych, gotowanych resztek. Wszystko co smażone w głębokim tłuszczu lubię. Te ziemniaczane kulki, też okazały się świetną zakąską. Najlepsze jeszcze gorące, zaraz po usmażeniu, ale i zimne są smaczne. Takie mini krokiety ziemniaczane możemy podać z ulubionym dipem ( u mnie był to jogurt z harissą ) i zieloną sałatą. Krokiety mogą być też ciekawym dodatkiem do mięsa. Polecam!
Smażone kulki ziemniaczane - przepis
składniki
- krokiety:
- ok 200 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g startego twardego sera (dałam parmezan)
- 2 żółtka
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatkowo
- tarta bułka
- białko z 2 jajek
dodatkowo
- Olej roślinny do smażenia
przygotowanie
Jajka rozbić, oddzielić żółtaka od białek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać starty ser, żółtka, sól i pieprz. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 13 kulek. Każdą kulkę zanurzyć w białku, a następnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć w jednej warstwie na talerzu i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt dużo) Smażyć krokiety, po kilka sztuk na raz, na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub ciepłe z dodatkiem zieleniny. Smacznego!
Te zdjęcia to Ty robiłaś czy wzięłaś z neta? Wyglądaj przepysznie! Jutro spróbuje je przetestować
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kulki ziemniaczane. Wyglądają dość ciekawie. Jestem zainteresowana takim przepisem.
OdpowiedzUsuń