Sałatka z bobu i groszku z grzankami
Bardzo smaczna, zielona sałatka. Idealna na ponure dni. O tej porze roku nie ma ani świeżego bobu, ani zielonego groszku, ale świetnie sprawdzą się warzywa mrożone. Mój bób był bardzo młody, ugotował się błyskawicznie. Radzę co chwilę sprawdzać czy już jest dobry - nie chcemy aby ziarenka się rozgotowały, lepiej jak będą lekko twardawe. Można bób obrać ze skórki, ja tego nie robiłam, skórka młodego bobu mi nie przeszkadzała. Dzięki dodaniu grzanek, sałatka jest całkiem pożywna. Świetnie nadaje się na lekki lunch. Bardzo polecam!
Inspiracją był przepis z książki "Lisboeta" Nuno Mendes'a
sałatka z bobu i groszku z grzankami - przepis
składniki
sałata- 500 g bobu (użyłam mrożonego)
- 450 g zielonego groszku ( użyłam mrożonego)
na grzanki
- 100g bagietki
- skórka starta z 1 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
sos
- 5 łyżek oliwy - 100g
- 1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szalotki, pokrojone w kostkę
- 15 g kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżka szczypiorku, drobno pokrojonego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
dodatkowo
- listki ziół do przybrania - bazylia, mięta, kolendra
Przygotowanie
sosWszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.
grzanki
Rozgrzać piekarnik do 200st.C . Bułkę pokroić na kawałki ok 2 x 2 cm. Wrzucić do miski, dodać skórkę z cytryny i 1/4 szklanki oliwy. wymieszać, przełożyć na blachę do pieczenia (wyłożyłam folią). Doprawić solą i pieprzem. Piec, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki będą chrupiące i zarumienione na zewnątrz, ok. 8-10 minut. Ostudzić.
sałata:
Zagotować garnek wody, posolić. Wrzucić zamrożony bób, gotować ok 5 minut od zagotowania wody. Odcedzić i ostudzić , a do wody wrzucić zamrożony groszek. Po 3-4 minutach powinien być dobry. Odcedzić i ostudzić. Włożyć ostudzony bób i groszek do miski. Polać sosem, wymieszać, posypać grzankami. Posypać ziołowymi listkami. Podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam