Policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru
Dzisiaj przepis na wieprzowe policzki. Zrobione w wolnowarze. Danie jest bardzo aromatyczne
i pożywne. Policzki wyszły niezwykle miękkie, a sosu z warzywami powstało na tyle dużo, że kończyliśmy go już bez mięsa. Przed włożeniem do wolnowaru, policzki obsmażyłam, ale sądzę, że ten etap można pominąć. Bardzo polecam!
policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru - przepis
składniki
- 600 g policzków wieprzowych - 6 szt
- sól, pieprz,
- mąka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, grubo posiekana
- 1 cukinia, obrana i pokrojona w grube krążki
- 10 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w occie
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżka pasy paprykowej łagodnej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok.
W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i cukinię. Posypać zielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć mięso.
Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową i paprykową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z kluskami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam