Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem
Prosty i szybki przepis na pyszną rybę. Kupiłam dwa filety z dorsza atlantyckiego, bez skóry. Postanowiłam je upiec a dodatkiem był sok z cytryny i czosnek. Tak przygotowana ryba jest bardzo soczysta. Ważne aby do pieczenia użyć odpowiednio dużego naczynia. Ryba powinna być ułożona w jednej warstwie, będzie się wtedy równomiernie piekła. Miałam podłużną formę, idealną na dwa filety. Ryby podałam z małymi, pieczonymi ziemniakami. Wstawiłam je wcześniej do piekarnika, kiedy były już prawie miękkie, wstawiłam do piekarnika filety. W trakcie pieczenia dorsza powstało sporo pysznego sosu, pieczone ziemniaki okazały się doskonałym dodatkiem. Bardzo polecam!
Inspiracją był przepis ze strony The Spruce Eats
Pieczone filety z dorsza atlantyckiego z cytrynowym sosem - przepis
składniki - 2 porcje
- 2 filety dorsza atlantyckiego (bez ości, bez skóry) - ok 500 g
- Sól morska (do smaku)
- Świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- 1 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st CFilety opłukać, osuszyć. Odpowiedniej wielkości naczynie do pieczenia posmarować lekko oliwą. Rybę doprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu obok siebie, w jednej warstwie.
Przygotować sos. W małej patelni rozgrzać na niewielkim ogniu masło z oliwą. Dodać czosnek i smażyć przez ok 1 minutę. Dodać sok z cytryny i natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
Sosem posmarować rybę. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 - 15 minut, lub do czasu aż ryba będzie upieczona - mięso powinno być białe i łatwo się rozdzielać.
Rybę podawać polaną sosem z pieczenia, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam