Tarta z pomidorami na spodzie z czerstwego pieczywa
Na rynku są jeszcze pyszne pomidory, można też kupić szpinak. Świeże pomidory staną się niedługo już tylko wspomnieniem. Warto więc z nich korzystać, póki jeszcze są. Inspiracją na tę tartę, był przepis Tadeusza Mullera.
Trochę przepis zmodyfikowałam, ale i tak tarta wyszła pyszna. Połączenie szpinaku i pomidorów zawsze się sprawdza. Na dodatek jest to świetny pomysł na zużycie czerstwych bułek czy chleba. A przygotowanie spodu nie wymaga wysiłku ;). Taką tartę robiłam już parę razy, używałam różnych serów, bardziej lub mniej wyrazistych. Za każdym razem tarta wszystkim smakowała. Można tartę dowolnie urozmaicać , dodając np chorizzo lub wędzony boczek. Bardzo polecam!
tarta z pomidorami na spodzie z czerstwego pieczywa
składniki
spód- 100 g czerstwego pieczywa ( miałam bułkę pszenną)
- ok 70 g mleka
- 2 jajka
- 80 g żółtego sera ( twardy i dojrzały np cheddar)
- sól, pieprz
- 3 listki szałwii - opcjonalnie
wierzch
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 125 g mozzarelli
- 1 pomidor
- 100 g pomidorków cherry
- 2 - 3 łyżki parmezanu, świeżo startego na dużych oczkach
- oregano
- bazylia
przygotowanie
Przygotować spód tarty. Bułkę pokroić w niewielką kostkę, włożyć do miski. Zalać mlekiem, dodać roztrzepane jajka, starty na tarce ser, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojone drobno listki szałwii, wymieszać. Odstawić na ok 15 - 30 minut, do czasu aż bułka nasiąknie i zmięknie. Formę, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Namoczoną bułkę wyrobić dodatkowo ręką lub widelcem, a następnie rozłożyć równomiernie w formie. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić formę i piec 10 minut. Wyjąć.Przygotować farsz. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając tak długo, aż szpinak zwiędnie a woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 posiekane ząbki czosnku.
Pomidor pokroić w plastry, pomidorki cherry przekroić wzdłuż na pół. Mozzarellę pokroić w małą kostkę
Na spodzie tarty ułożyć szpinak, posypać mozzarellą i połową parmezanu. Ułożyć pomidory, posypać startym parmezanem i oregano. Tak przygotowaną tartę wstawić ponownie do piekarnika ( 180 st C), i piec przez 30 minut. Podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem posypać listkami bazylii. Smacznego!
Swiety pomysł na spód tarty. Z chęcią wypróbuję ten przepis. Dziękuję😃
OdpowiedzUsuń