Szybki chleb wieloziarnisty - wypiekanie na śniadanie
W trzeci wrześniowy weekend, w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ", piekliśmy szybki chleb na drożdżach, pełen pysznych ziarenek.
Przepis nieco zmodyfikowałam. Zamiast 500 g pszennej mąki typ 650, użyłam 400 g mąki orkiszowej i 100 g żytniej. Dałam też tylko 1/2 łyżeczki cukru zamiast 1 łyżeczki. 1 łyżkę sezamu zastąpiłam czarnuszką. Zastąpiłam też świeże drożdże, drożdżami instant. Chleb pięknie wyrósł, jest dosyć wilgotny i bardzo smaczny. I co bardzo ważne, już po półtorej godzinie, możemy zajadać pyszny, jeszcze ciepły chleb. Bardzo polecam!
Chleb znajdziecie też na blogach
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy Talerz
Matka Wariatka
Po 20 minutach ciasto jeszcze raz wymieszać, nadal będzie luźne.
Keksówkę , o wymiarach 9x28, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki,
wierzch posypać ulubionymi ziarnami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
W tym czasie nagrzać piekarnik 230 stopni C. Wstawić foremkę z chlebem. piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze 20-25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremki. Ostudzić na kratce. Smacznego!
Chleb długo zachowuje świeżość.
Szybki chleb wieloziarnisty - wypiekanie na śniadanie - przepis
składniki
- 400 g mąki orkiszowej typ 630
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych /użyłam górskich/
- 1 łyżka czarnuszki
- 13 g drożdży instant ( lub 25 g świeżych)
- 500 ml letniej wody
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać. Przesypać do misy robota, dodać siemię, słonecznik płatki i czarnuszkę. Dolać letnią wodą i mieszać do połączenia składników. Ciasto jest dosyć luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.Po 20 minutach ciasto jeszcze raz wymieszać, nadal będzie luźne.
Keksówkę , o wymiarach 9x28, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki,
wierzch posypać ulubionymi ziarnami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
W tym czasie nagrzać piekarnik 230 stopni C. Wstawić foremkę z chlebem. piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze 20-25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremki. Ostudzić na kratce. Smacznego!
Chleb długo zachowuje świeżość.
Dzięki za wspólnie spędzony czas! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również za wspólne pieczenie pysznego chleba.
OdpowiedzUsuńCzy ten chleb można zamrozić?
OdpowiedzUsuńTego akurat nie mroziłam, ale sądzę, że można bez problemu
UsuńMi chleb opadł jak go wstawiłam do pieca
OdpowiedzUsuń