Figi zapiekane z serem pleśniowym



Smakowita jesienna przystawka ze  świeżych fig . Zapieczone, zawsze są pyszne . I nie są to figi z makiem, tylko figi z serem pleśniowym.
Miałam akurat w domu angielski ser stilton, znakomicie się sprawdził. Ale do zapieczenia fig możecie użyć dowolnego, ulubionego pleśniowego sera. Ilość sera dodanego do fig dowolna. Dałam go nie za dużo, aby nie zdominował wszystkich smaków. Do polania upieczonych fig podałam syrop klonowy - każdy może użyć tyle ile mu pasuje. Polecam, zapiekajcie póki są figi ;)


Figi zapiekane z serem pleśniowym - przepis

składniki


  • figi -2 szt na osobę
  • 1/ 2 łyżeczki oliwy z oliwek na każdą figę
  • 1/ 2 łyżeczki octu balsamicznego na każdą figę
  • po 2 igiełki świeżego rozmarynu na każdą figę ( opcjonalnie)
  • mała gałązka rozmarynu
  • po małym kawałku stiltona ( lub innego sera pleśniowego ) na figę
  • syrop klonowy do polania

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Figi umyć, osuszyć. Przeciąć na cztery części, od strony ogonka, ale tak aby fig do końca nie rozkroić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Figi lekko rozchylić, do każdej wlać oliwę i ocet, włożyć igiełki rozmarynu. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie figi wyjąć, powinny się mocniej rozchylić. Do środka każdej włożyć kawałek sera i ponownie wstawić naczynie do piekarnika. Zapiekać ok 5 minut - lub do czasu aż ser się roztopi. Podawać gorące. Polane syropem klonowym. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary