Figi zapiekane z serem pleśniowym
Smakowita jesienna przystawka ze świeżych fig . Zapieczone, zawsze są pyszne . I nie są to figi z makiem, tylko figi z serem pleśniowym.
Miałam akurat w domu angielski ser stilton, znakomicie się sprawdził. Ale do zapieczenia fig możecie użyć dowolnego, ulubionego pleśniowego sera. Ilość sera dodanego do fig dowolna. Dałam go nie za dużo, aby nie zdominował wszystkich smaków. Do polania upieczonych fig podałam syrop klonowy - każdy może użyć tyle ile mu pasuje. Polecam, zapiekajcie póki są figi ;)
Figi zapiekane z serem pleśniowym - przepis
składniki
- figi -2 szt na osobę
- 1/ 2 łyżeczki oliwy z oliwek na każdą figę
- 1/ 2 łyżeczki octu balsamicznego na każdą figę
- po 2 igiełki świeżego rozmarynu na każdą figę ( opcjonalnie)
- mała gałązka rozmarynu
- po małym kawałku stiltona ( lub innego sera pleśniowego ) na figę
- syrop klonowy do polania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam