Bułeczki z ziemniakami - wypiekanie na śniadanie
Pyszne bułeczki pszenno ziemniaczane, pieczone w ramach wypiekania na śniadanie. Tym razem piekliśmy według przepisu zamieszczonego na instagramie przez Onijkę.
Odrobinę przepis zmodyfikowałam, użyłam drożdży instant, mieszałam ciasto przy pomocy robota. Podaję przepis na 8 bułeczek czyli połowę porcji, bo tyle właśnie bułek piekłam. Ziemniaki najłatwiej przepuścić przez praskę jeszcze ciepłe a następnie ostudzić. Jeżeli chcemy piec bułki dopiero następnego dnia, przechować ziemniaki w lodówce.
Bułeczki dobrze zachowują świeżość - następnego dnia były nadal bardzo smaczne, co w przypadku pieczywa pieczonego na drożdżach, nie zawsze jest regułą. Bardzo polecam!
Bułeczki pszenne z ziemniakami - przepis
składniki - 8 bułeczek
- ok 130 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę,ostudzone
- 300 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej
- 50 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 7g - paczka drożdży instant
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
- 2 łyżki oleju lub oliwy
przygotowanie
Wodę dodać do mleka, dodać drożdże, miód, sól i oliwę. Mąkę wsypać do misy miksera, dodać płyny, wymieszać do połączenia składników. Miskę lekko natłuścić, przełożyć do niej ciasto. Pozostawić aż ciasto podwoi swoją objętość - u mnie trwało to 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, lekko zagnieść, podzielić na 8 równych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ja zrobiłam bułki w formie supełków. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 - 60 minut. Piekarnik nagrzać do 220 st C.Wstawić blachę z wyrośniętymi bułeczkami, piekarnik i bułeczki spryskać wodą. Piec przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Nigdy nie robiłam takich bułeczek.
OdpowiedzUsuńWarto!
UsuńAgata
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis:) bułeczki wyglądają zachęcająco. Czy zamiast drożdży instant można dodać świeże? Jeśli tak, to ile?
Oczywiście można dać świeże drożdże ( ok 12-13 g), Trzeba zrobić rozczyn: drożdże do miski, + letnie mleko, wodę, miód, 1 łyżka mąki. Wymieszać, i odstawiać na 15-20 minut aby rozczyn zaczął pracować.
Usuń