Żółte gazpacho
Przed nami jeszcze parę ciepłych dni. Stragany na rynku pełne są pięknych kolorów. To chyba najbarwniejszy miesiąc na rynku. Pomidory i papryki są teraz najsmaczniejsze.
W ostatnich tygodniach robię głównie chłodniki. Tym razem postanowiłam zrobić żółte gazpacho. dodałam odrobinę kurkumy dla wzmocnienia koloru. Wyszło smacznie, słonecznie i, co ciekawe, zupełnie inaczej niż w przypadku klasycznego gazpacho z czerwonymi pomidorami i paprykami ( takiego jak tutaj). Warto zrobić i porównać. Dobrym dodatkiem jest kolendra, ale jeżeli jesteście jej przeciwnikami - dodajcie natkę pietruszki. Bardzo polecam!
Żółte gazpacho - przepis
składniki
- 700 g żółtych pomidorów
- 3 żółte papryki
- 1 spora biała cebula
- 350 g ogórków gruntowych
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- parę łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ocet winny do smaku
do podania
- grzanki z ulubionego pieczywa
- czerwony pomidor pokrojony w kostkę
- zielony ogórek pokrojony w kostkę
- kolendra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam