Żółte gazpacho



Przed nami jeszcze parę ciepłych dni. Stragany na rynku pełne są pięknych kolorów. To chyba najbarwniejszy miesiąc na rynku.  Pomidory i papryki są teraz najsmaczniejsze.
W ostatnich tygodniach robię głównie chłodniki. Tym razem postanowiłam zrobić żółte gazpacho. dodałam odrobinę kurkumy dla wzmocnienia koloru. Wyszło smacznie, słonecznie i, co ciekawe, zupełnie inaczej niż w przypadku klasycznego gazpacho z czerwonymi pomidorami i paprykami ( takiego jak tutaj). Warto zrobić i porównać. Dobrym dodatkiem jest kolendra, ale jeżeli jesteście jej przeciwnikami - dodajcie natkę pietruszki. Bardzo polecam!


Żółte gazpacho - przepis

składniki


  • 700 g żółtych  pomidorów
  • 3 żółte papryki
  • 1 spora biała cebula
  • 350 g ogórków gruntowych
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • parę łyżek oliwy  z oliwek
  • sól, pieprz
  • ocet winny  do smaku
do podania
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • czerwony pomidor pokrojony w kostkę
  • zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • kolendra


przygotowanie

Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i octem i oliwą do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać z grzankami, przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę. Polać oliwą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary