Szpinak z parmezanem i śmietaną


Do tego dania, moim zdaniem, najlepszy będzie prawdziwy, świeży szpinak z rynku. Ale jeżeli użyjemy szpinaku baby, też powinno się udać.
Szpinak z parmezanem, śmietaną i bułką przygotowała moja siostra, a ja pilnie wszystko notowałam i fotografowałam. Warto było, gdyż tak przygotowany świeży szpinak okazał się bardzo smaczny. Podobno to pomysł francuski. Trzeba dać dużo sera, więc nie żałujcie 😄. Szpinak jest  świetnym dodatkiem do mięs. My jedliśmy go z grillowanym schabem. Można też nałożyć porcję serowego szpinaku na tost lub grzankę z bagietki. Pycha! Bardzo polecam!


szpinak z parmezanem i śmietaną - przepis

składniki

  • ok 500 g świeżego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • ok 60 g czerstwej bułki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g parmezanu, startego
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

przygotowanie

Szpinak umyć, jeżeli trzeba, obciąć ogonki, włożyć na chwilę do gotującej wody,.Kiedy zwiędnie-przełożyć na sito, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Podlać niewielką ilością wody, i dusić na małym ogniu, mieszając, aż zmięknie. Szpinak dobrze odcisnąć, jeżeli liście były duże, pokroić na mniejsze kawałki. Bułkę pokroić w niedużą kostkę.
Do cebuli dodać szpinak, następnie pokrojoną bułkę, zalać słodką śmietanką. Dobrze podgrzać, dodać ser i chwilę jeszcze podgrzewać, mieszając - do czasu aż ser się roztopi a bułka zmięknie. Doprawić do smaku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Podawać ciepłe. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary