Okra w pomidorach
Okrę po raz pierwszy jadłam w Grecji (bamies). W Polsce udało mi się niekiedy kupić okrę w puszkach, już gotową. Tym razem spotkałam świeżą okrę w sklepie z produktami z Afryki Zachodniej.
Nigdy wcześniej sama okry nie przygotowywałam, szukałam więc jakiegoś klastycznego, prostego przepisu. Najbardziej znane było mi połączenie okry z pomidorami, i tym tropem poszłam. W trakcie gotowania, okra staje się kleista, woda w której była gotowana, również zmienia konsystencję. Ponieważ kleista okra zagęszcza potrawę, zrezygnowałam z dodawania do dania mąki. Moim zdaniem wszystko miało bardzo dobrą konsystencję. Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że jednak potrawa jest zbyt rzadka, zróbcie zgodnie z oryginalnym przepisem. Użyłam żółtej papryki, taką miałam w domu. Zamiast pomidorów z puszki można oczywiście użyć dojrzałych, świeżych pomidorów, zwłaszcza w sezonie. Warto je jednak wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Gotową okrę podałam z ryżem. Danie wyszło bardzo smaczne i delikatne. I bardzo wakacyjne, gdyż przypomniało nam wyjazdy w ciepłe strony. Bardzo polecam!
Warto popytać o okrę w sklepach z egzotyczną żywnością, szukać świeżej, mrożonej lub w zalewie. Internet pomoże.
Danie powstało na podstawie przepisu ze strony Southern Living
Okra w pomidorach przepis
Składniki (4 porcje)
- 500 g świeżej okry
- 1 cebula, posiekana
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 cytryna, pokrojona w ósemki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka wody
przygotowanie
Okrę opłukać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, garnek przykryć. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, lub do czasu gdy okra będzie miękka. Odcedzić i wystudzić.Wystudzoną okrę pokroić w plastry gr 2 cm, końcówki z ogonkiem wyrzucić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i paprykę, podsmażać ok 5 minut , do czasu aż cebula i papryka zmiękną. Dodać pomidory, cytrynę, okrę, sól, cukier i pieprz. Przykryć i dusić na średnim ogniu ok 10 - 15 minut. Doprawić do smaku.
Jeżeli chcemy danie zagęścić, możemy dodać nieco mąki. W miseczce wymieszać mąkę z wodą, dodać do okry, gotować jeszcze 2-3 minuty lub do czasu aż wszystko zgęstnieje. Podawać z ryżem Smacznego!
Wykorzystując gotową okrę w sosie pomidorowym po prostu pomijam etap gotowania i krojenia? :)
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy dusić jak w drugiej części przepisu :)
Usuń