Bób z chorizo i winem
Mieliśmy ostatnio hiszpańskiego gościa. Dostaliśmy trochę hiszpańskich przysmaków, zjedliśmy pyszną hiszpańską kolację. A przed wyjazdem, Yaiza podała mi jeszcze parę przepisów.
Dzisiaj, zgodnie z jej wskazówkami, przygotowałam bób z chorizo i winem. Wyszedł bardzo smaczny. Bób podałam z grzankami z pomidorem. Takie grzanki jedliśmy na naszej hiszpańskiej kolacji. Bób obrałam ze skórek, ale nie trzeba tego robić. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Nasz był już dosyć stary, skórki były grube i twarde. Chorizo świetnie podkręca smak dania. Całość była dosyć delikatna.
Bardzo polecam!
bób z chorizo i winem - przepis
składniki
- ok 500 g ugotowanego bobu
- 1 cebula (ok 70 g)
- 2 ząbki czosnku
- ok 100 g chorizo
- 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
do podania
- bułka, bagietka lub inne białe pieczywo
- dojrzały pomidor
- oliwa
- sól
- szczypiorek, pietruszka do posypania (opcjonalnie)
przygotowanie
Bób obrać ze skórek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Chorizo pokroić w półplasterki lub plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę chwilę podsmażać aż lekko zmięknie. Dodać plasterki kiełbasy, smażyć do czasu aż wypłynie z niej tłuszcz. Dodać bób, wymieszać, wlać wino. Dusić parę minut, wino powinno lekko odparować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Posypać szczypiorkiem.
W międzyczasie przygotować grzanki. Pieczywo pokroić w kromki, opiec w tosterze lub na patelni. Pomidor przekroić na pół, natrzeć nim grzanki, polać oliwą, posolić.
Gorący bób podać z pomidorowymi grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam