Domowy budyń truskawkowy



Stęskniłam się za truskawkami. Wiem, że te, które można teraz kupić, to nie do końca to o czym marzę, ale na bezrybiu i rak ryba - są ładne, czasem nawet pachną. Więc łakomstwo wygrywa z rozsądkiem i kupuję.
Ostatni taki zakup postanowiłam przerobić na domowy budyń. Mimo, iż w sezonie będzie na pewno bardziej aromatyczny, ten też nie wyszedł zły. A już bez wątpienia taki domowy budyń  jest lepszy niż kupny proszek. Wymaga mało pracy i mało składników - owoce, mąka i mleko.  Jeżeli przeszkadzają wam drobne, truskawkowe pesteczki, można, po zmiksowaniu owoców, przetrzeć je przez sito. Ja lubię budyń w jeszcze lekko ciepły, ale można go też schłodzić. Dodałam parę malin i bitą śmietanę. Pychota! Polecam!




DOMOWY BUDYŃ TRUSKAWKOWY - PRZEPIS

składniki
300 g truskawek
250 ml mleka
1 żółtko
1 łyżka masła
1-2 łyżki ksylitolu (lub więcej- jak lubicie)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przygotowanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Zmiksować ze 150 ml mleka. Dodać żółtko i ksylitol. Zmiksować. Przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Do pozostałego, zimnego mleka, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Do rondelka z wrzącą masą truskawkową wlać mleko z mąką, cały czas mieszać, dodać masło, zagotować. Gotować przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń  przelać do 3-4 naczynek. Przykryć folią i ostudzić. Przybrać pokrojonymi w plasterki truskawkami lub malinami, można polać słodką śmietanką lub podać z bitą śmietaną. Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary