Wytrawne ziemniaczane racuchy - wypiekanie na śniadanie


W ramach akcji wypiekanie na śniadanie Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie zaproponowała super przepis na smażone, wytrawne, ziemniaczane racuchy. Przepis pochodzi z bloga  Wypieki Beaty
Racuchy są puszyste, robi się je szybko, są bardzo smaczne. My zjedliśmy wszystkie z kawałkami bryndzy i było to przepyszne połączenie.
Wszystkie racuchy smażyły się dobrze, ale najbardziej "dziurawe" w środku były te, które smażyłam w ostatniej partii. Czyli fakt, że miały okazję trochę poleżeć, chyba wpłynął na ich puszystość. Smak racuchów możemy zmieniać dodając do ciasta ulubione przyprawy. Bardzo polecam!


WYTRAWNE ZIEMNIACZANE RACUCHY - PRZEPIS

Składniki
200 g gotowanych ziemniaków
25 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)
ok 250 g mąki
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
sól i pieprz do smaku
ewentualnie inne dodatki - zioła, podsmażona cebulka
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie
Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Dodać drożdże i dokładnie wymieszać - użyłam widelca. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeżeli trzeba, dodać więcej mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na płat grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka. Można też ciasto pokroić np w kwadraty lub trójkąty.
W głębokim naczyniu - używam małego woka - rozgrzać tłuszcz. Jest gotowy, gdy wrzucony kawałek ciasta lub ziemniaka zaczyna się szybko smażyć i powstają wokół niego bąbelki.




Na rozgrzany tłuszcz wrzucać po kilka racuchów. Nie za dużo na raz. Smażyłam po 3  - 4 racuchy jednocześnie. Kiedy ładnie się zrumienią, obracać na drugą stronę.  Smażyć tak długo, aż będą rumiane z obu stron, a wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Lekko przestudzić.
Podawać z kwaśną śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!





Lista osób które brały udział w wypiekaniu: 
Agnieszka Kalawska zdjęcie FB

4 komentarze:

  1. Cieszę się Becia że Wam smakowały :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są świetne ;) Dzięki za pomysł, Dorotko ;)

      Usuń
  2. Masz rację Beatko, moje ostatnie racuchy smażyły się jak pączki - "z obrączką". Następnym razem zrobię też wytrawne, ale dam jakieś nadzienie przed smażeniem. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z nadzieniem to świetny pomysł ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary