Wytrawne ziemniaczane racuchy - wypiekanie na śniadanie
29 kwietnia
4
na drożdżach
,
przekąski i przystawki
,
racuchy
,
w głębokim tłuszczu
,
wypiekanie na śniadanie
,
ziemniaki
W ramach akcji wypiekanie na śniadanie Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie zaproponowała super przepis na smażone, wytrawne, ziemniaczane racuchy. Przepis pochodzi z bloga Wypieki Beaty
Racuchy są puszyste, robi się je szybko, są bardzo smaczne. My zjedliśmy wszystkie z kawałkami bryndzy i było to przepyszne połączenie.
Wszystkie racuchy smażyły się dobrze, ale najbardziej "dziurawe" w środku były te, które smażyłam w ostatniej partii. Czyli fakt, że miały okazję trochę poleżeć, chyba wpłynął na ich puszystość. Smak racuchów możemy zmieniać dodając do ciasta ulubione przyprawy. Bardzo polecam!
WYTRAWNE ZIEMNIACZANE RACUCHY - PRZEPIS
Składniki
200 g gotowanych ziemniaków
25 g świeżych drożdży (dałam 7 g instant)
ok 250 g mąki
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
sól i pieprz do smaku
ewentualnie inne dodatki - zioła, podsmażona cebulka
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Dodać drożdże i dokładnie wymieszać - użyłam widelca. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeżeli trzeba, dodać więcej mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na płat grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka. Można też ciasto pokroić np w kwadraty lub trójkąty.
W głębokim naczyniu - używam małego woka - rozgrzać tłuszcz. Jest gotowy, gdy wrzucony kawałek ciasta lub ziemniaka zaczyna się szybko smażyć i powstają wokół niego bąbelki.
Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Lekko przestudzić.
Podawać z kwaśną śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Lista osób które brały udział w wypiekaniu:
Agnieszka Kalawska zdjęcie FB
Cieszę się Becia że Wam smakowały :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńSą świetne ;) Dzięki za pomysł, Dorotko ;)
UsuńMasz rację Beatko, moje ostatnie racuchy smażyły się jak pączki - "z obrączką". Następnym razem zrobię też wytrawne, ale dam jakieś nadzienie przed smażeniem. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńZ nadzieniem to świetny pomysł ;) Pozdrawiam!
Usuń