Makaron z pomidorami pieczony w piekarniku
Dzisiaj przepis na spaghetti pieczone w piekarniku. Smaczne, wygodne danie, które wypatrzyłam na instagramie u Feelgoodfoodie. Danie, które robi się w jednym naczyniu.
Użyłam dobrej jakości włoskiego spaghetti, takiej długości, aby makaron mieścił się w naszym naczyniu do pieczenia. Wykorzystałam gotowy, pomidorowy sos do makaronu, co znacznie ułatwiło przygotowania. Oczywiście domowy sos będzie mile widziany. Obawiałam się nieco, że makaron będzie za miękki, ale nic takiego się nie stało. Był w sam raz. Bardzo polecam! Przygotowanie takiego makaronu zajmie nam 5 minut, do mycia jedno naczynie, a to ważne w przedświątecznym okresie.
MAKARON Z POMIDORAMI PIECZONY W PIEKARNIKU - PRZEPIS
składniki
250 g makaronu spaghetti - nie ugotowany
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku posiekane
30 g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
1 łyżeczka gotowej mieszanki ziół włoskich
1/2 łyżeczka soli lub do smaku
1 puszka pomidorków koktajlowych lub pokrojonych w kostkę
ok 100 g pokrojonej w paski czerwonej papryki
1 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka gotowego pomidorowego sosu do makaronu (lub domowej roboty)
2 gałązki bazylii + dodatkowe liście do podania
2 kule sera mozzarella ( po ok 100 g każda)
tarty parmezan, do podania
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Makaron ułożyć w odpowiedniej brytfance. Polać oliwą. Posypać czosnkiem, cebulą, przyprawą włoską, lekko posolić. Delikatnie przemieszać aby rozprowadzić dodatki na makaronie.
Dodać pomidory, pomidorowy sos, paprykę, wodę, pokrojone listki bazylii . Lekko przemieszać.
Posypać poszarpaną na drobne kawałki mozzarellą.
Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez 45 - 55 minut, lub do momentu, aż wierzch się zarumieni a makaron będzie miękki.
Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą bazylią i parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam