Długo pieczona łopatka jagnięca
Baranina to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem mieliśmy okazję upiec nowozelandzką łopatkę jagnięcą. Moja była już zasznurowana, gotowa do pieczenia. Naszpikowałam ją tylko czosnkiem, dodałam rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy, i zgodnie z sugestiami Jamiego Olivera zawartymi w książce 'Jamie at home"- piekłam 4 godziny. Łopatka wyszła przepyszna, miękka i wyrazista w smaku. Była znakomita nie tylko jako ciepłe danie obiadowe, ale i na zimno jako wędlina. Myślę, że ważny był i świetny przepis i rewelacyjna jakość mięsa. Bardzo polecam!
DŁUGO PIECZONA ŁOPATKA JAGNIĘCA - PRZEPIS
ok 2000 g łopatki jagnięcej z kością
4- 5 ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól,
pieprz
2 - 3 łyżki oliwy
główka czosnku, podzielona na ząbki, w łupinkach
do sosu
500 ml bulionu
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki czerwonego octu winnego
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 250 st C - lub do maksymalnej temperatury. Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać, w nacięcia włożyć ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże, przekroić je na pół. Mięso obwiązać sznurkiem. Posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą. Położyć mięso w głębokiej blaszce, obłożyć gałązkami rozmarynu, dodać nieobrane ząbki czosnku czosnku. Blaszkę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 170 st C. Piec przez 4 godziny - gotowe mięso będzie tak miękkie, że łatwo rozdzielimy je dwoma widelcami.
Upieczony udziec wyjąć, przykryć folią i ściereczką, odstawić aby mięso odpoczęło.
Sos:
Z powstałego sosu odlać większość tłuszczu, wyjąć rozmaryn. Sos i czosnek przetrzeć przez sito. Jeżeli na blaszce zostały jakieś przypieczone resztki, postawić ją na ogniu, podgrzać, zalać niedużą ilością wody i resztki zeskrobać. Dodać do sosu. Dodać 2 szklanki bulionu, lekko podgrzać. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, następnie dodać łyżkę mąki pszennej i energicznie mieszając podsmażyć mąkę aż zrobi się lekko rumiana. Cały czas mieszając aby nie powstały grudki, dolewać przetarty sos wymieszany z 2 szklankami bulionu. Dodać posiekane kapary i 2 łyżki octu winnego. Zagotować a następnie podgrzewać na małym ogniu przez parę minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać nieco masła.
Ostrym nożem odkrawać plastry mięsa. Podawać z sosem i makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
pychota!
OdpowiedzUsuń