Zimowy Skrei z patelni


Dzisiaj bardzo prosty, ale interesujący przepis na dorsza Skrei. Inspiracją był przepis ze strony From Norway.  
Nigdy wcześniej nie smażyłam ryby moczonej w śmietanie. Postanowiłam jednak spróbować, mimo, iż podchodziłam do pomysłu z pewną rezerwą. Przepis okazał się bardzo dobry, ryba była soczysta a śmietana utworzyła delikatną skorupkę. Dorsza podałam z podsmażonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Polecam!


ZIMOWY DORSZ SKREI Z PATELNI - PRZEPIS

składniki (2 porcje)
dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde po ok 150 - 200g)
sok z cytryny
3-4 łyżki śmietany 18%
sól


przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st C  Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę w kawałku, należy pokroić ją w dzwonka. Usunęłam też kręgosłup aby ugotować na nim wywar, ale nie trzeba tego robić.  i Dzwonka posolić z obu stron. Skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię grillową. Kawałki  ryby zamoczyć  w śmietanie i położyć na rozgrzanej patelni. Obsmażyć z obu stron,  a następnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika (jeżeli patelnia nie nadaje się do piekarnika - przełożyć rybę do innego naczynia). Piec ok 4 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary