Zimowy Skrei z patelni
Dzisiaj bardzo prosty, ale interesujący przepis na dorsza Skrei. Inspiracją był przepis ze strony From Norway.
ZIMOWY DORSZ SKREI Z PATELNI - PRZEPIS
składniki (2 porcje)
dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde po ok 150 - 200g)
sok z cytryny
3-4 łyżki śmietany 18%
sól
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st C Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę w kawałku, należy pokroić ją w dzwonka. Usunęłam też kręgosłup aby ugotować na nim wywar, ale nie trzeba tego robić. i Dzwonka posolić z obu stron. Skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię grillową. Kawałki ryby zamoczyć w śmietanie i położyć na rozgrzanej patelni. Obsmażyć z obu stron, a następnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika (jeżeli patelnia nie nadaje się do piekarnika - przełożyć rybę do innego naczynia). Piec ok 4 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. Smacznego!
3-4 łyżki śmietany 18%
sól
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st C Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę w kawałku, należy pokroić ją w dzwonka. Usunęłam też kręgosłup aby ugotować na nim wywar, ale nie trzeba tego robić. i Dzwonka posolić z obu stron. Skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać patelnię grillową. Kawałki ryby zamoczyć w śmietanie i położyć na rozgrzanej patelni. Obsmażyć z obu stron, a następnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika (jeżeli patelnia nie nadaje się do piekarnika - przełożyć rybę do innego naczynia). Piec ok 4 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam