Tarta z fetą i szpinakiem na cieście francuskim



tarta na cieście francuskim, ze szpinakiem


Lubię tarty. Szczególnie te  o wyrazistym smaku. Feta, owczy jogurt i czosnek taki smak zapewnia. Pyszna wytrawna tarta.
Tarta na cieście francuskim to dodatkowo wygoda - gotowe ciasto znacznie przyspiesza przygotowania.  Jeżeli wolicie ostrzejszą wersję - dodajcie do masy trochę ostrej papryki w płatkach. Tartę możecie zjeść jeszcze ciepłą lub zupełnie ostudzona. Bardzo smaczna była i następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Polecam na lekki lunch. 
Jeżeli podoba się Wam pomysł z ciastem francuskim, warto zobaczyć też ten przepis: tarta na cieście francuskim z kozim serem




TARTA Z FETĄ I SZPINAKIEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM - PRZEPIS

składniki
paczka gotowego ciasta francuskiego (375 g)

farsz:

ok 350 g szpinaku baby
150 g fety
3 łyżki śmietany 18%
115 g jogurtu owczego ( można użyć krowiego)
1 jajo
2 ząbki czosnku, posiekane
pieprz, sól

przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 26cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
Szpinak dobrze wypłukać . Wrzucić liście do dużego garnka , dodać parę łyżek zimnej wody, zagotować. Gotować ok 4 minut, mieszając, lub tak długo, aż wszystkie liście zwiędną.  Odcedzić   na sicie, osuszyć w miarę możliwości - można użyć papierowego ręcznika. Jeżeli trzeba, lekko odcisnąć. W misce wymieszać pokruszoną fetę, śmietanę, szpinak, jogurt, jajko, posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć masę na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st,C. Piec ok 30 - 40 minut, do czasu aż masa się zetnie. Podawać lekko przestudzone lub zimne. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary