Sałatka z buraczków i pomarańczy z pieczonymi pestkami
Przepyszna, zaskakująca sałatka z surowych buraczków z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall.
Surowe buraczki po zamarynowaniu z pomarańczami okazały się znakomite. Ważne aby pokroić je jak najcieniej. Użyłam octu pomarańczowego, nie dodawałam cukru ani do marynaty, ani do nasion. Prażone/ pieczone pestki, są świetnym dodatkiem. Miałam nadzieję, że zostanie trochę do innej sałatki - niestety zjedliśmy wszystkie. Szkoda, następnym razem przygotuję większą porcję. Zdrowie na talerzu! Polecam!
SAŁATKA Z BURACZKÓW I POMARAŃCZY Z PIECZONYMI PESTKAMI - PRZEPIS
170 g małych buraczków ( 2 szt)
2 - 3 pomarańcze ( użyłam czerwonych)
marynata
3 łyżki octu jabłkowego lub pomarańczowego
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz
mieszanka nasion
2 łyżki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
40 g pestek słonecznika, łuskane
40 g pestek dyni, łuskane
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
przygotowanie
Buraki umyć i obrać. Pokroić w jak najcieńsze plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny lub tarczy robota.
Obrać pomarańcze. Ściąć górę i dół pomarańczy, ustawić owoc w pionie, ścinać skórkę w miejscu gdzie kończy się miąższ. Po obraniu otrzymamy owoc bez białej skórki ( aldebo). Obrane owoce pokroić w grube plastry. Plasterki buraczków i pomarańczy włożyć do miski, dodać ocet, cukier, odrobinę soli i pieprzu. Lekko wymieszać i odstawić na ok 2 godziny.
Przygotować nasiona.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W moździerzu rozetrzeć na proszek nasiona kopru z solą i cukrem.
Do miski włożyć pestki dyni i słonecznika, dodać łyżkę wody, oliwę i roztarty z solą i cukrem koper. Wymieszać. Rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce, piec ok 6 - 8 minut. Ostudzić.
Na półmisku rozłożyć marynowane buraczki i pomarańcze, polać powstałym sosem, posypać łyżką lub dwiema mieszanki nasion. Resztę nasion włożyć do zakręconego słoiczka i zużyć do innej sałatki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam