Chleb żytni jasny
Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".
Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego dnia wieczorem chleb upieczemy, a rano dnia kolejnego będziemy mogli nasz w 100% żytni chleb zajadać. Piekłam w jednej dużej foremce, 32x14 cm. Lepsza byłaby nieco większa lub dwie keksówki. Bardzo polecam ten chleb!
CHLEB ŻYTNI JASNY - PRZEPIS
składnikizaczyn
200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
180 g wody
60 g zakwasu
ciasto właściwe
800 g mąki żytniej chlebowej typ 720
650 g wody
20 g soli
350 g zaczynu
kminek - opcjonalnie
350 g zaczynu
kminek - opcjonalnie
przygotowanie
Dzień przed pieczeniem
zaczyn
Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. ( ok 1-2 h). Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin, najlepiej na noc.
W dniu pieczenia
ciasto właściwe
Odważyć 350 g zakwasu, resztę schować w słoiczku do lodówki. ( użyłam całego zakwasu) W dużej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Miskę przykryć folią i ponownie odstawić do wyrastania na 8 - 12 h.
Co jakiś czas sprawdzać jak nasze ciasto wygląda. Gotowe powinno mieć gąbczastą strukturę, będzie mniej zwarte niż przed wyrastaniem.
Formę na chleb posmarować masłem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać zwilżoną dłonią, owinąć folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny. Można wstawić foremkę do piekarnika z włączoną żarówką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C
Wyrośnięte ciasto naciąć żyletką, wstawić do gorącego piekarnika.
Piekarnik zaparować - na dno wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać wodą ścianki piekarnika.
Piec 45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!
Jestem wielką fanką jasnego chleba żytniego! Jest on mega zdrowy, a przy tym dość lekki i u mnie super się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńZe wszystkim się zgadzam! Też jestem jego miłośniczką ;)
UsuńUdało mi się również ten chleb zrobić i muszę powiedzieć że wyszedł bardzo pyszny. Ogólnie stwierdzam, że taki ciepły chleb i szklanka mleka to strasznie przypomina mi młodzieńcze lata. Dziś również chętnie jeszcze zaglądam do https://basiazsercem.pl/ gdyż wiem, że u mnie dzieciaki uwielbiają wszystko co mączne. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń