Zimowy dorsz Skrei w papilotach
Sezon na norweskiego, zimowego dorsza Skrei, uważam za otwarty. Można go kupić jedynie od stycznia do kwietnia, a jest wyjątkowo pyszną rybą, uważaną wręcz za najlepszy rodzaj dorsza na świecie. Warto chociaż raz w sezonie poszaleć (cena dorsza Skrei nie jest niska) i wyprawić sobie małą ucztę.
Tym razem postanowiłam zrobić dorsza w papilotach, czyli rybę zapieczoną w papierowym opakowaniu. Ten sposób pieczenia powoduje, że jest ona bardzo soczysta i aromatyczna.
Wyczytałam na stronie From Norway, że dobrze jest dorsza przed obróbką wymoczyć w solance. Przepis który podaję tego nie wymaga, jednak warto moczenie w solance zastosować, zwłaszcza w sytuacji gdy rybę chcemy przygotować dopiero następnego dnia. Przepis na solankę na końcu, pod zdjęciami.
Dodałam cukinię bez żadnej wstępnej obróbki ale myślę, że byłaby bardziej zachęcająca, gdybym ją przed dodaniem podsmażyła lekko na suchej patelni grillowej. Po prostu wyglądałaby ładniej. Tak czy inaczej, ryba w papilotach, z ziołową mieszanką, jest pyszna! Można podać np. z ziemniakami w mundurkach. Polecam!
składniki
400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie
60 g szpinaku baby umyte
1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
20 czarnych oliwek
sok z 1/2 cytryny + 1 łyżeczka otartej skórki
2 ząbki czosnku, starte
1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej
1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekany
ok 60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
papier do pieczenia, folia aluminiowa
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C
Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć.
W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy.
Przygotować "paczki". Z papieru do pieczenia i z folii wyciąć po 2 kwadraty o boku około ok 30 cm. Papier ułożyć na folii.
Na jednej połowie każdego papieru ułożyć szpinak, plastry cukinii i oliwki. Posypać solą i pieprzem, polać 1/2 łyżki oliwy. Na wierzchu ułożyć rybny filet. Każdy z filetów polać niewielką ilością przygotowanego sosu, resztę zostawić do podania.
Zamknąć szczelnie pakunki, najpierw papier złożyć na pół, przykrywając zawartość, a następnie starannie pozawijać brzegi, aby pakunki były szczelne. Tak samo postąpić z folią.
Tak przygotowane paczki wstawić na blaszce do piekarnika i piec 20 minut. Po upieczeniu zdjąć folię a papierowe paczki umieścić na talerzach i tak podawać. Każdy sam otwiera swoje danie. Do polewania podać resztę ziołowej oliwy. Smacznego!
Uwaga
Przed pieczeniem można rybę moczyć w solance. Dzięki temu zyska ona na smaku
solanka
1 l wody
4 i 1 / 2 łyżki stołowej soli (ok 100g)
3 - 4 kawałki obranej skórki cytrynowej
Sól wsypać do garnuszka, dodać 3/4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać tak długo aż sól się rozpuści. Dodać resztę wody i skórkę z cytryny, dobrze ostudzić. Oczyszczone filety włożyć do zimnej solanki i pozostawić na 30 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do czasu przygotowania ryby, przechowywać w lodówce, nawet do następnego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam