Sałatka z buraczków i batatów
Smaczna, kolorowa sałatka. Lekko słodkawa. Miałam w domu granat, dodałam więc jego pestki do sałatki. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Ich kwaskowy smak dobrze kontrastuje z pozostałymi, słodkimi składnikami. Użyłam też gotowych, już ugotowanych buraczków. To znacznie skróciło przygotowania. Bataty ugotowały się w czasie gdy kroiłam buraczki i cebulę. Sałatkę dobrze jest przygotować trochę wcześniej, aby składniki miały szansę się przegryźć. Bardzo polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Szybka przemiana
0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych,
250 g batatów, ugotowanych lub upieczonych,
250 g ogórków kiszonych,
1 mała czerwona cebula
pęczek szczypiorku,drobno pokrojony
sos
5 łyżek oliwy
1/2 - 3/4 łyżki ostrej musztardy - do smaku,
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu
do podania
trochę szczypiorku
garść ziarenek granatu - opcjonalnie
przygotowanie
Buraki, bataty i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać, wstrząsając słoikiem.
Składniki sałatki włożyć do miski, wymieszać, polać sosem i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i szczypiorkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam