Prosta zupa rybna
Szybka do zrobienia zupa rybna. Oczywiście najlepsza byłaby na wywarze rybnym, ale w zamrażarce miałam jedynie wywar na kurzynie - też się sprawdził. Jeżeli wolicie bardziej treściwe zupy, możecie dodać ziemniaki. Polecam!
składniki (3 porcje)
300g filetów z ulubionej ryby (użyłam polędwicy dorsza atlantyckiego)
1000 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być każdy
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 szalotka, pokrojona w kostkę
2 - 4 ząbki czosnku
20 g korzenia imbiru
1/2 papryczki chili ( lub do smaku)
sos rybny
sok z 1/4 cytryny
natka pietruszki
przygotowanie
Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, papryczkę pokroić w paski. Imbir obrać, przekroić na pół. W garnku zagrzać bulion, dodać cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, pomidory i łyżkę sosu rybnego. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 20 minut.
Filety (bez skóry) umyć, osuszyć, pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm). Tak przygotowane dodać do zupy, wlać sok z cytryny, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Zupę przyprawić solą, pieprzem i sosem rybnym. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam