Leniwe kluski ze szpinakiem


Są takie dni, że czasu brakuje. A niekiedy chęci na długie siedzenie w kuchni i wymyślanie. Wtedy ratują mnie wszelkie kluski.  Tak było parę dni temu. Powstały bardzo smaczne, a co najważniejsze szybkie do zrobienia  kluski leniwe szpinakowe.


Leniwe kluski czyli kluski z serem na ogół jadam na słodko. Leniwe szpinakowe są zdecydowanie wytrawne i należy podać je z wytrawnym sosem. Ja podałam swoje z pysznym domowym sosem pomidorowym z zapasów zrobionych na zimę. Myślę, że smaczne byłyby też z wyrazistym sosem serowym. Bardzo polecam!


LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE  - PRZEPIS

składniki ( dla 2 osób)
kluski
180 g tłustego twarogu
ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania
1 jajko
100 g szpinaku baby
ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo
dowolny sos pomidorowy
kilka liści kolendry lub pietruszki
starty parmezanu

Przygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić na patelnie, smażyć tak długo aż zwiędnie i puści wodę. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając, aż płyn odparuje. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć, dobrze posiekać  - można w blenderze.
W misce rozgnieść widelcem ser. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, najwygodniej widelcem. Dodać jajko, i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką, aż ciasto będzie w miarę spoiste. Podzielić na 4 części, z każdej, podsypując mąką, uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.
Wrzucić do dużego rondla z osoloną, wrzącą wodą i gotować od czasu wypłynięcia, 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową

Propozycja podania
Podawać z sosem pomidorowym, posypane kolendrą i startym parmezanem.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary