Leniwe kluski ze szpinakiem
Są takie dni, że czasu brakuje. A niekiedy chęci na długie siedzenie w kuchni i wymyślanie. Wtedy ratują mnie wszelkie kluski. Tak było parę dni temu. Powstały bardzo smaczne, a co najważniejsze szybkie do zrobienia kluski leniwe szpinakowe.
Leniwe kluski czyli kluski z serem na ogół jadam na słodko. Leniwe szpinakowe są zdecydowanie wytrawne i należy podać je z wytrawnym sosem. Ja podałam swoje z pysznym domowym sosem pomidorowym z zapasów zrobionych na zimę. Myślę, że smaczne byłyby też z wyrazistym sosem serowym. Bardzo polecam!
składniki ( dla 2 osób)
kluski
180 g tłustego twarogu
ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania
1 jajko
100 g szpinaku baby
ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo
dowolny sos pomidorowy
kilka liści kolendry lub pietruszki
starty parmezanu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo
dowolny sos pomidorowy
kilka liści kolendry lub pietruszki
starty parmezanu
Przygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić na patelnie, smażyć tak długo aż zwiędnie i puści wodę. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając, aż płyn odparuje. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć, dobrze posiekać - można w blenderze.
W misce rozgnieść widelcem ser. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, najwygodniej widelcem. Dodać jajko, i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką, aż ciasto będzie w miarę spoiste. Podzielić na 4 części, z każdej, podsypując mąką, uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.
Wrzucić do dużego rondla z osoloną, wrzącą wodą i gotować od czasu wypłynięcia, 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam