Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą

Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce.  Polecam!





składniki - 2 porcje
ok 120 g kiszonych buraczków (u mnie to zawartość 1 słoika)
1/4 (50 g ) jabłka - lub więcej
1 szalotka
1 łyżka natki pietruszki
30 g fety
oliwa z oliwek
pieprz, sól
orzechy włoskie do posypania

przygotowanie
Buraczki pokroić w cienkie słupki,  jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szalotkę pokroić w cieniutkie krążki. Włożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Polać oliwą wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Posypać kawałkami orzechów i podawać . Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary