Pieczony udziec jagnięcy

Kupiliśmy niedawno sporą porcję  bardzo  młodej baraniny ( właściwie jagnięciny) od  Jagnięcina mazurska. Na pierwszy ogień poszedł udziec. Był niewielki, bo ważył raptem 1 kg, zrobiłam go najprościej jak się dało - czosnek, rozmaryn i do piekarnika. Pyszne, delikatne mięso! Można dać więcej ziemniaków gdyż są świetnym dodatkiem. Upieczone kości , które zostały po odkrojeniu mięsa, zamroziłam. Kiedy zgromadzę ich więcej, zrobię na nich wywar. Bardzo polecam!


składniki
ok 1000 g udziec barani z kością
4- 5 ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól,
pieprz (u mnie kolendrowy)
2 - 3 łyżki oliwy
główka czosnku
2 szklanki bulionu (dałam rosół na kogucie)

dodatkowo
3 - 4 spore ziemniaki

przygotowanie
Udziec umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć  ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże przekroić na pół.  Udziec posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą. Piekarnik nagrzać do 200 st C .  Z  ziemniaków i trzech lub czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt - na końce pałeczek nabić obrane ziemniaki. położyć na dnie naczynia do pieczenia. Na ruszcie położyć mięso, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, gałązkę rozmarynu, wlać bulion, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 1h15min. - do czasu aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić 79 - 80 st C. W trakcie pieczenia pilnować aby sos nie wyparował - w razie potrzeby, dolać bulionu. Upieczony udziec wyjąć, przykryć folią.  Sos przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem, można  dodać nieco masła i śmietany.  Ostrym nożem odkrawać plastry mięsa. Podawać z sosem i ziemniakami. Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary