Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem
Testuję przepisy z książki Y. Ottolenghi "Prosto". I faktycznie jest prosto. I bardzo smacznie. Taki makaron to świetny pomysł na obiad. Bardzo polecam!
składniki - 2 porcje
1/2 drobno posiekanej cebuli ( 60 g )
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka mielonego kminu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
3 filety anchois
skórka otarta z 1/2 cytryny,
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka (400 g ) ciecierzycy
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
200 ml bulionu drobiowego
100 g makaronu ( dałam Orecchiette )
50 g szpinaku baby
ok 15 g natki pietruszki posiekanej
za'atar
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, tymianek, kmin, pokrojone anchois, skórkę cytrynową, sól i sporo pieprzu. Smażyć ok 3-4 minut, mieszając. Cebula powinna zmięknąć i lekko się zezłocić. Dodać ciecierzycę i cukier. Smażyć na średnim ogniu ok 8 minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego!
pyszności :)
OdpowiedzUsuńto prawda ;) Pozdrawiam
Usuń