Naleśniki z ruskim farszem
Parę razy mignęły mi "w internetach" naleśniki z farszem takim jak na ruskie pierogi. Postanowiłam i ja takie zrobić. Moje są zapiekane w pomidorach i posypane dodatkowo tartym cheddarem. Wyszły bardzo smaczne. Po świątecznych mięsach i śledziach, takie danie było bardzo miłą odmianą.
składniki
12 naleśników
farsz
600 g ugotowanych ziemniaków
500 g sera białego, tłustego
300 g cebuli
sól
pieprz
2 puszki pomidorów lub 1l passaty pomidorowej (przecieru)
starty cheddar do posypnia
natka pietruszki do podania
olej do smażenia
przygotowanie
Przygotować farsz. Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Biały ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się zbrązowi, przestudzić. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej, masę doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć. w kopertę. Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać, wyłożyć pomidory lub passatę. Ułożyć naleśniki, posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekać ok 30 minut. Posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam