Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru
Znakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się nie stanie. Warzywa nie rozpadną się, nadal pozostaną w kawałkach. Użyłam warzyw z puszek - to bardzo wygodne rozwiązanie i w przypadku takiej zupy sprawdza się znakomicie. A w czasie długiego, powolnego gotowania, wszystkie smaki świetnie się " przegryzły".
Bardzo polecam!
składniki
2 łyżki oliwy
1 mała cukinia ze skórką, pokrojona w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
10 plasterków kiełbasy pokrojonych w kostkę
400 g puszka krojonych pomidorów
400 g puszka ciecierzycy w zalewie
390 g puszka soczewicy w zalewie
2 szklanki wywaru drobiowego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu
100 g szpinaku baby
przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i kiełbasę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, ciecierzycę, soczewicę, razem z zalewami, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, dodać cukinię, gorący wywar drobiowy, przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze ok 10 minut - aż szpinak " zwiędnie". Gotową zupę doprawić solą, pieprzem ewentualnie ostrą przyprawą typu harissa. Podawać gorące. Smacznego!
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńWszystko, co z ciecierzyca biorę w ciemno!
:)
I ja lubię te połączenia! ;)
Usuń