Śledzie korzenne z orzechami
Kolejne śledzie warte zrobienia. Zwykle używam śledzi korzennych, czasem holenderskich matiasów. Nie przepadam za śledziami i to są te jedyne które mi smakują. Mieszanka papryki, śliwek i orzechów jest bardzo dobrym zestawem. Spróbujcie, bo warto. Polecam!
składniki
250 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych
garść posiekanych orzechów włoskich
ok 30 g suszonych śliwek
1/2 strąka czerwonej papryki
1 czerwona cebula cebulepieprz
olej rzepakowy
przygotowanie
Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki i paprykę w paski. Cebulę, śliwki, paprykę i orzechy wymieszać w misce, dodać trochę pieprzu. Śledzie i wymieszane dodatki układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli z papryką, orzechami i śliwkami. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego!
a jakiej firmy te korzenne śledzie są ?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia.... Ale dowiem się przy najbliższej okazji. Kupuję w delikatesach rybnych, sprzedawane na wagę
OdpowiedzUsuńok , dziekuję
Usuń