Brukselka pieczona z ziołami i serem
Brukselka. Nie zawsze smakuje mi gotowana, natomiast pieczona zwykle tak. Brukselki teraz dużo i kusi swoim wyglądem. Tym razem małe kapustki pieczone z dużą ilością bardzo ziołowej posypki. To bardzo smaczny sposób - dużo ziół, dużo sera i do piekarnika. Bardzo polecam.
Przepis na taką brukselkę widziałam na filmie Gennaro Contaldo
składniki
500 g brukselki
sól i czarny pieprz
1 łyżka kaparów
2 gałązki rozmarynu
2 listki szałwii
parę gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
100 g sera cheddar
skórka z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
dodatkowo świeżo starty parmezan do podania
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
Przygotować brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik), o ile to konieczne usunąć zewnętrzne listki , przekroić na połówki. W garnku zagotować wodę, posolić. Dodać brukselkę, gotować 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia do zapiekania. Lekko posolić i popieprzyć.
Przygotować ziołową posypkę z bułki. Zioła i kapary posiekać, dodać do nich tartą bułkę, starty ser, skórkę startą z 1/2 cytryny, 2 - 3 łyżki oliwy. Wymieszać.
Tak przygotowaną mieszanką przykryć równomiernie brukselkę.
Posypać startym parmezanem (opcjonalnie), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem i polać oliwą
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam