Makaron z karczochami i pomidorami

Brak pomysłu na obiad. Zamrażarka pęka w szwach, a trzeba zrobić miejsce na świąteczne zapasy.  Kasia wrzuca zdjęcie karczochów w pomidorowym sosie. Bingo! Mam w zamrażarce dwa opakowania mrożonych karczochów, w spiżarce dyżurują puszki z pomidorami. No to do roboty. Powstało bardzo smaczne warzywne danie. Możecie oczywiście zastąpić karczochy mrożone takimi w słoiku. Małe, czereśniowe pomidorki z puszki są świetne, ale można użyć zwykłych dużych, bez skórki, też się sprawdzą. Bardzo polecam!



składniki 4 porcje
2 opakowania mrożonych serc karczochów (po 300 g każde)
1 puszka pomidorów całych  - najlepiej drobne czereśniowe
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 szklanka białego, wytrawnego wina
garść szpinaku
parę oliwek
sól
pieprz
oregano
oliwa

250 g makaronu spaghetti
do podania: 
świeżo starty parmezan

przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać na małym ogniu aż cebula lekko zmięknie. Dorzucić zamrożone karczochy, dodać wino. Dusić pod przykrywką ok 5 minut. Dodać pomidory wraz z sosem, posiekany czosnek, doprawić solą pieprzem i oregano. Dusić pod przykryciem tak długo, aż karczochy będą zupełnie miękkie - ok 15 - 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje  - dolać trochę wina. 
W międzyczasie zagotować wodę, posolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją. 
Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szpinaki i oliwki. Lekko zamieszać, przykryć. Dusić do czasu aż szpinak zwiędnie.
Tak przygotowane warzywa podawać z makaronem, posypać startym parmezanem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary