Bitki wołowe z papryką z wolnowaru
Danie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta została zamrożona i czeka na swój czas ;)
składniki
ok 1 kg wołowiny zrazowej
1 cebula pokrojona w kostkę
1 świeża czerwona lub zielona papryka
puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1–2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty paprykowej łagodnej
szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki do podania
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry wołowiny. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę pomidorów, posiekany czosnek, pastę paprykową. Dodać szklankę bulionu wołowego lub czerwonego wina. Zagotować.
Do misy wolnowaru włożyć mięso, zalać je przygotowanym sosem. Gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Smacznego!
Super przepis na bitki, dzięki :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za miły komentarz ;)
UsuńDanie wygląda na takie z konkretnym smakiem, a lubię takie:) Chętnie sprawdzę ten przepis, tymbardziej że lubię paprykę i myślę, czy dało by się jeszcze dorzucić do tego troszkę chili.
OdpowiedzUsuńMożna spokojnie chili dodać - wszystko zależy od tego, jak ostre smaki lubimy :)
UsuńZrobiłam, ale bez pasty paprykowej (bo nie miałam) i dodałam dodatkowo kilka ostrych papryczek, pyszne wyszło, chyba zrobię takie też na święta! Fajny przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam!
Usuń