Placki kartoflane
Placki kartoflane (ziemniaczane) to specjalność mojego męża - i ciasto na placki i smażenie. Tym razem postanowiłam wziąć czynny udział w ich wykonaniu i wszystko spisać. Placki robione przez Janka są cienkie i bardzo, bardzo chrupiące. Najczęściej jemy je z dodatkiem ostrych sosów np na bazie jogurtu. Tym razem dodatkiem był dobrze przyprawiony ser liptauer. Jedyną wadą tych placków wydaje mi się fakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam!
składniki
900 g ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
sól
olej do smażenia
przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, startą cebulę. Lekko posolić, wymieszać.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, a następnie rozprowadzać tak, aby placki były bardzo cienkie. Smażyć ok 3-4 minut z jednej strony, kiedy zrobią się już zwarte, przewrócić na drugą stronę i smażyć tak długo aż będą dobrze zrumienione. W zależności od wielkości patelni smażyć po 2 - 3 placki jednorazowo. Placki powinny być rumiane z obu stron, bardzo cienkie i bardzo chrupiące. Podawać natychmiast. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam