kotlety schabowe faszerowane pieczarkami, pieczone w piekarniku
Bardzo smaczny pomysł na schabowe kotlety. Tradycyjne kotlety lubię, ale czasem warto zrobić je nieco inaczej. Miałam pieczarki, zrobiłam więc farsz pieczarkowy. Dodałam też po małym plastrze bardzo wyrazistego, belgijskiego sera. Po obsmażeniu, piekłam je w piekarniku. Mięso wyszło wyjątkowo soczyste. Najwygodniej użyć patelni którą możemy wstawić do piekarnika. Jeżeli takiej nie mamy trzeba kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, pamiętając aby dokładnie zebrać z patelni wszystkie soki. Schab podałam z surówką z cykorii i z tłuczonymi ziemniakami. Polecam!
składniki
2 kotlety schabowe bez kości
2 szalotki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina ( dałam Sherry )
sól, pieprz
farsz pieczarkowy
120 g pieczarek
mała cebula
sól, pieprz
plaster wyrazistego żółtego sera
przygotowanie
Przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę, lekko posolić, popieprzyć. Smażyć na niewielkim ogniu tak długo aż pieczarki lekko się zrumienią a płyn odparuje. Doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem.
Kotlety dobrze rozbić. Posypać z dwóch stron solą i pieprzem. Na połówce każdego z kotletów położyć plasterek sera i łyżkę farszu. Każdy kotlet złożyć na pół zamykając farsz w środku. Docisnąć brzegi, spiąć wykałaczkami.
Piekarnik rozgrzać do 200 st C
Na patelni na której smażyliśmy farsz, rozgrzać oliwę z kawałkiem masła. Kotlety dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie dolać 1/2 szklanki wina.
Patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte przez 20- 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze ok 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam