Rukola z parmezanem , orzechami i gruszką

Na rynku spotkaliśmy rukolę z domowej uprawy. Ponieważ dawno nie robiłam sałatki z rukoli, chętnie ją kupiliśmy. Powstała prosta, bardzo smaczna sałatka, z dodatkiem orzechów, gruszki i parmezanu. Idealna na lunch lub kolację. Polecam!



składniki
70 g rukoli
50 g orzechów włoskich, obranych, lekko pokruszonych
40 g tartego parmezanu lub dowolnego twardego seta typu parmezan
1/2 gruszki (ok 70g)

sos
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

przygotowanie
Sałatę opłukać, osuszyć. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Orzechy wrzucić na suchą patelnię, prażyć ok 4 minut. Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i  pokroić w cienkie półplasterki. Ser zestrugać w cienkie wiórki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw.
Sałatę włożyć do miski, posypać orzechami, serem i plastrami gruszki. Polać sosem. Wymieszać, podawać. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary