Pierś kaczki smażona

Kaczą pierś robiłam już w ten sposób nie raz. Ale jakoś nigdy nie udało mi się zrobić zdjęć. Tym razem kilka cyknęłam, więc mogę się przepisem podzielić. W zależności od tego, czy lubicie kacze mięso bardziej dopieczone czy mniej, należy skrócić lub przedłużyć pieczenie w piekarniku. Ja zdecydowanie w tym przypadku wolę mięso mniej krwiste, dlatego trzymałam je w piekarniku dłużej ( 12 minut). Ważne aby na patelni wytopić jak najwięcej tłuszczu. Niewielki ogień i cierpliwość.  To bardzo prosty przepis, trochę dymu  i pyszne mięso gotowe. Smaczne zaraz po zrobieniu, ale i drugiego dnia zimne plastry też są super. Polecam!

Inspiracja BBC Good Food



składniki
2 kacze piersi
sól, pieprz

przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180  st C.  
Piersi kaczki umyć i osuszyć.  Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę, tak aby nie uszkodzić mięsa. Piersi posypać z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć skórą do dołu na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni - najlepiej takiej, którą będziemy mogli wstawić do piekarnika - smażyć na niewielkim ogniu przez około 8 minut aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. W zależności od wielkości piersi, może nam to zająć troszkę krócej lub dłużej.  Po tym czasie piersi odwrócić skórą do góry,  obsmażyć, polać wytworzonym tłuszczem i wstawić do piekarnika. Jeżeli patelni, na której smażymy mięso, nie można wstawić do piekarnika, piersi należy przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać przez ok 10 - 12 minut.  Po tym czasie mięso powinno być gotowe (pierś jest lekko różowa i soczysta). Jeżeli wolicie mięso mniej wypieczone, można piersi wyjąć już po 6 - 7 minutach.  Mięso wyjąć z piekarnika,  pozostawić na 5 minut aby soki równomiernie się rozeszły i dopiero kroić. Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary