Wołowina w sosie cytrynowym

Piękny grecki wyjazd mogę już tylko wspominać. Wracam więc do tamtych smaków. Dzisiaj przepis na wołowinę z ziemniakami w cytrynowym sosie. Robiłam kiedyś cytrynowego kurczaka, był świetny, tym razem postanowiłam wykorzystać wołowinę. Gotowałam w szybkowarze co znacznie przyspieszyło cały proces. Powstało sporo pysznego, cytrynowego sosu, można go pod koniec jeszcze zagęścić gdyż jest dosyć rzadki, ja tego nie robiłam. Bardzo polecam!




składniki 3-4 porcje
500 g  wołowiny (dałam wołowinę zrazową )
2 cytryny
sól
pieprz
1 duża cebula
olej
ok 500 g ziemniaków ( lub więcej)
500 ml bulionu
1/4 łyżeczki cynamonu
skórka starta z 1/2 cytryny

przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki Mięso umyć, dobrze osuszyć pokroić w dosyć spore kawałki (3x3cm). Do torebki wsypać 2 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, wrzucać po parę kawałków mięsa, wymieszać tak aby mięso pokryło się równomiernie cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzać  olej, obsmażać partiami mięso, tak aby lekko się przyrumieniło. Podsmażone mięso odłożyć na bok,  a na tej samej patelni obsmażyć cebulę i czosnek - ok 3-4 minut.

Na dnie garnka ułożyć ziemniaki, na nich mięso i cebulę. Bulion wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso, zagotować zeskrobując wszystkie smaki z dna. Dodać cynamon, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Zalać ziemniaki i  mięso. Ziemniaki powinny być zakryte, jeśli nie są, można dolać nieco wody. Zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania, gotować 20 minut. Otworzyć i trzymać jeszcze parę minut bez pokrywki, aby nieco odparować sos.
Posypać natką pietruszki i podawać. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary