sałatka z cykorii z orzechami włoskimi i serem Stilton
Pyszne połączenie. Czerwona cykoria, orzechy włoskie, brytyjski Stilton. Orzechy teraz najsmaczniejsze, jeszcze nie przesuszone, czuje się, że całkiem młode. Jeżeli nie możemy kupić sera stilton, zastąpmy go łagodną gorgonzolą. Też powinno się udać. Polecam !
inspiracja Delicious Magazine
składniki ( 2 porcje)
250 g czerwonej cykorii
60 g obranych włoskich orzechów
łyżka natki pietruszki - posiekana
sos:
50 g sera Stilton
2 łyżki jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy + dodatkowa do polania
sól, pieprz
przygotowanie
Cykorię porozdzielać na listki, w zależności od wielkości, podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na półmisku, posypać posiekaną pietruszką.
Przygotować sos. W niedużej miseczce rozgnieść widelcem ser, dodać śmietanę i sok z cytryny. Mieszać, rozgniatając, tak długo aż będzie gładki. Dodać łyżkę oliwy, wymieszać i doprawić pieprzem i solą.
Sosem polać cykorię, posypać sałatkę orzechami, skropić oliwą . Podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam