Dulce de Leche czyli kajmak w wolnowarze
Dzisiaj coś dla łasuchów. Dulce de Leche czyli kajmak. Nigdy nie mam cierpliwości do robienia klasycznego kajmaku. Długie gotowanie mleka z cukrem, mieszanie, pilnowanie, to nie dla mnie. Natomiast wolnowar uwielbiam i ten przepis jest dla mnie stworzony ;) Nie trzeba mieszać, można kontrolować gęstość masy. Kajmak super prosty do zrobienia. Doskonały dodatek do wszelkich deserów. Bardzo słodki. Polecam
inspiracja Kleinworth &Co
składniki
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
przygotowanie
Wolnowar uruchomić zgodnie z instrukcją. Mleko przelać do 2 - 3 słoików. Użyłam 3 niedużych, napełniłam je do 2/3 wysokości. Dobrze zakręcić. Dno wolnowaru wyłożyć np matą silikonową lub ściereczką, i na niej ustawić słoiki ( nie jest to konieczne, ale wydawało mi się że słoiki będą w ten sposób bardziej stabilne) Słoiki ustawić w misie wolnowaru, zalać gorącą wodą do wysokości masy w słoikach. Gotować w ustawieniu high od 3 do 6 godzin. Długość gotowania zależy od wielkości słoików i od tego jaką gęstość masy chcemy uzyskać. Najlepiej co jakiś czas zaglądać od wolnowaru i sprawdzać gęstość masy. Słoiki z gotowym kajmakiem studzić na kratce. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!
Nie znam takiego urządzenia:wolnowar? I do tego każą mi otworzyć pocztę Google A nigdy tego nie robiłam.Jam GAPA.
OdpowiedzUsuńWolnowar to takie świetne urządzenie w którym długo gotujemy, ale nic się nie przypala i nie trzeba pilnować. Polecam!
UsuńPisz na mstarzycka@post.pl
OdpowiedzUsuńNapiszę ;) Uściski!
UsuńWolnowar to takie świetne (...) -zgoda! dodam jeszcze, że smak potraw jest prawidłowo zachowany i o niebo lepszy niż z tradycyjnych garów. A ten kajmak wygląda smakowicie. Zrobię z tego przepisu na świątecznego mazurka, może uda mi się wreszcie "doścignąć" moją ŚP Babcię, kajmakową mistrzynię. Aga Opole
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić test kajmakowy wcześniej, żeby na święta nie było wpadki ;) A kajmak jest naprawdę smaczny, Warto zrobić masy o różnej gęstości i zobaczyć która najbardziej nam odpowiada
UsuńPozdrawiam!
Pani Beato - wpadki nie było, kajmak wyszedł super. Dodałam do mleka skórkę pomarańczową. Rodzina smaruje kanapki jak popularnym kremem czekoladowo - orzechowym :-) Przepis SUPER, dziękuję - Aga Opole
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) A pomysł ze skórką świetny! Pozdrawiam!
Usuń