Dulce de Leche czyli kajmak w wolnowarze

Dzisiaj coś dla łasuchów. Dulce de Leche czyli kajmak. Nigdy nie mam cierpliwości do robienia klasycznego kajmaku. Długie gotowanie mleka z cukrem, mieszanie, pilnowanie, to nie dla mnie. Natomiast wolnowar uwielbiam i ten przepis jest dla mnie stworzony ;) Nie trzeba mieszać, można kontrolować gęstość masy. Kajmak super prosty do zrobienia. Doskonały dodatek do wszelkich deserów. Bardzo słodki. Polecam
inspiracja Kleinworth &Co



składniki
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 

przygotowanie
Wolnowar uruchomić zgodnie z instrukcją. Mleko przelać do 2 - 3 słoików. Użyłam 3 niedużych, napełniłam je do 2/3 wysokości. Dobrze zakręcić.   Dno wolnowaru wyłożyć np matą silikonową lub ściereczką, i na niej ustawić słoiki ( nie jest to konieczne, ale wydawało mi się że słoiki będą w ten sposób bardziej stabilne) Słoiki ustawić w misie wolnowaru, zalać gorącą wodą  do wysokości masy w słoikach.  Gotować w ustawieniu high od 3 do 6 godzin. Długość gotowania zależy od wielkości słoików i od tego jaką gęstość masy chcemy uzyskać. Najlepiej co jakiś czas zaglądać od wolnowaru i sprawdzać gęstość masy. Słoiki z gotowym kajmakiem studzić na kratce. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Nie znam takiego urządzenia:wolnowar? I do tego każą mi otworzyć pocztę Google A nigdy tego nie robiłam.Jam GAPA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to takie świetne urządzenie w którym długo gotujemy, ale nic się nie przypala i nie trzeba pilnować. Polecam!

      Usuń
  2. Wolnowar to takie świetne (...) -zgoda! dodam jeszcze, że smak potraw jest prawidłowo zachowany i o niebo lepszy niż z tradycyjnych garów. A ten kajmak wygląda smakowicie. Zrobię z tego przepisu na świątecznego mazurka, może uda mi się wreszcie "doścignąć" moją ŚP Babcię, kajmakową mistrzynię. Aga Opole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zrobić test kajmakowy wcześniej, żeby na święta nie było wpadki ;) A kajmak jest naprawdę smaczny, Warto zrobić masy o różnej gęstości i zobaczyć która najbardziej nam odpowiada
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pani Beato - wpadki nie było, kajmak wyszedł super. Dodałam do mleka skórkę pomarańczową. Rodzina smaruje kanapki jak popularnym kremem czekoladowo - orzechowym :-) Przepis SUPER, dziękuję - Aga Opole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) A pomysł ze skórką świetny! Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary