Leniwe wytrawne, z ziołami
Upał nie odpuszcza. wymyślam więc szybkie dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie w spiżarni słoiczek kupiony dawno temu). Można użyć dowolnego, ulubionego sosu - niekoniecznie pomidorowego. Usmażyłam też cienkie płaty cukinii i podałam wszystko razem. Kluski wyszły bardzo smaczne i delikatne. Takie kluski będą też świetnie pasowały do wszelkich sosów mięsnych.
składniki ( dla 2 osób)
kluski
250 g tłustego twarogu
ok 100 g mąki plus dodatkowo do podsypania
2 jajka
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo
dowolny sos pomidorowy
kilka liści kolendry
starty parmezanu
1 nieduża cukinia
przygotowanie
kluski
W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować..
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką, aż ciasto będzie w miarę spoiste. Podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.
Wrzucić do dużego rondla z osoloną, wrzącą wodą i gotować od czasu wypłynięcia 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową .
propozycja podania
Cukinię pokroić przy pomocy obieraczki na bardzo cienkie plastry. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cukinię, posolić, można dodać trochę papryki w płatkach. Smażyć tak długo, aż cukinia zacznie się lekko rumienić. Dodać sos pomidorowy, doprawić, dodać kluski, wszystko zagrzać i lekko wymieszać. Nakładać na talerze i podawać posypane szczypiorkiem, kolendrą i tartym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam