Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami
Wygodne danie na ciepłe dni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale za to, przygotowań jest mało i składników nie za dużo. Pomidory o tej porze najlepsze, więc i tarta najlepsza. Najlepiej użyć różnokolorowych pomidorów - będą się ładnie prezentować/ Polecam!
składniki
paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)
mały kremowy kozi serek - rolada
3- 4 średniej wielkości pomidoty
masa:
1 jajo
125 g koziego jogurtu
łyżka koperku - opcjonalnie
listki z 2 - 3 gałązek tymianku
pieprz, sól
pietruszka do podania
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st c. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem
Na podpieczony spód wyłożyć pokruszony kozi ser, zalać masą, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec ok 30 min. do czasu aż masa się zetnie.
Tartę podawać lekko przestudzoną lub całkiem zimną, posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam